O firmě 

Historie skupiny Lesaffre

Tlač - + Poslať priateľovi

První mávnutí křídly

 

1853 : Louis Lesaffre-Roussel a Louis Bonduelle-Dalle zakládají lihovar v severofrancouzském městečku Marquette-lez-Lille.

 

1863 : Nákup prvního mlýnu v Marcq-en-Baroul. Na tomto místě začíná rozvoj společnosti Société Industrielle Lesaffre, která se postupně stává hnacím motorem a oporou průmyslového a obchodního rozmachu skupiny Lesaffre v oblasti drožďárenství.

 

1871 : Rakouský baron Max de Springer, vlastník úspěšného lihovaru v Maisons-Alfort, přináší z vídeňské firmy Mautner myšlenku získávat droždí z moštu vzniklého fermentací zrní a prodávat ho pekařům. Pekaři v té době používali svůj vlastní kvásek, který někdy doplňovali sedlinou z pivovarnických kvasnic.

 

1873 : Lesaffre & Bonduelle zakládají na místě původního mlýnu závod na výrobu čerstvého droždí v Marcq-en-Baroul.

 

1895 : Vznik droždí značky «hirondelle» (v českém překladu «vlaštovka»). Motiv vlaštovky se v průběhu času vyvíjel, než se v roce 2003 stal symbolem celé skupiny Lesaffre.

 

1895 : Rodiny zakladatelů firmy Lesaffre a Bonduelle se rozhodují pokračovat v podnikání odděleně. Společnost je rozdělena na 3 samostatné větve: Bonduelle, Lesaffre & Cie (alkohol a droždí) a Lesaffre Freres (cukrovar a lihovar).

 

Firma Bonduelle je v současné době významným aktérem na trhu se zeleninou.

 

 

Let pokračuje navzdory válkám a krizím

 

1910 : Závod v Marcq-en-Baroeul prodělal velký požár, který fabriku zničil tak, že musela být kompletně obnovena.

 

1923 : Další krize firmy zapříčiněná státním rozhodnutím o výrazném snížení cen alkoholu neumožňuje pokračovat v ekonomicky přijatelné výrobě droždí na základě obilí. Bylo nutné urychleně najít jiné řešení a přijít s novou surovinou pro výrobu droždí. Tou se nakonec stává melasa – sekundární produkt při zpracování cukrové řepy.

 

1930 : Šetrný přístup k životnímu prostředí se už v té době stává jednou z hlavních zásad skupiny Lesaffre. Proto jako jedna z prvních drožďáren na světě volí možnost odpařování namísto čištění odpadu vzniklého výrobou, které je drahé a nedokonalé. Tato technika umožňuje fermentaci ve velmi koncentrovaném prostředí, díky které se dosahuje jedinečné kvality konečného produktu.

 

1939-1945 : V průběhu 2. světové války přichází společnost Lesaffre na trh s výrobky na bázi droždí, které jsou určeny ke zmírnění krize nedostatku potravin. Je také zahájena výroba prvního aktivního sušeného droždí.

 

 

 

Mezinárodní rozlet

 

1965 : Partnerství s italským výrobcem droždí STL.

 

1965 : Založení Centra výzkumu a vývoje Lesaffre.

 

1973 : První výroba sušeného instatního droždí.

 

1974 : Skupina Lesaffre zakládá své první testovací pekařské centrum Baking Center.

 

1981 : Výstavba drožďárny v mexickém městě Toluca.

 

1991 : Pobočka Lesaffre Développement zahájila své aktivity v oblasti aromat.

 

1993-1998 : Spojení nebo získání výrobních podniků v Austrálii, Chile a západní Evropě.

 

1998-2000 : Rozvoj a upevnění pozic na trzích východní Evropy.

 

 

Vzhůru k novým horizontům

 

2001 : Vznik společnosti Lesaffre International poskytující poradenský servis všem pobočkám skupiny a získání americké společnosti Red Star Yeast & Products.

 

2003 : Skupina Lesaffre slaví 150 let.
Výstavba nové drožďárny v Cedar Rapids (USA) a získání výrobních závodů v Rusku a na Ukrajině.

 

2003-2004: První uspořádání soutěže o Pohár Louise Lesaffra - výběrových kol pro Mistrovství světa pekařů.

 

2005 : Poprvé uveden na trh koncept chlazeného dávkovače tekutého droždí Kastalia. «Praktický, bezpečný a efektivní» - systém, který pekařům usnadňuje práci.

 

2006 : Ukončení aktivit v oblasti sladovnictví.
Joint-venture se společností Donta, čínským leaderem v oblasti extraktů z droždí.
Výstavba nové vysokotechnologické drožďárny v mexickém městě Orizaba.

 

2006-2007 : Druhá série soutěže o Pohár Louise Lesaffra.

 

2007 : Výstavba závodu na výrobu extraktů z droždí v americkém státě Iowa.
Výstavba výrobního závodu v Číně.
Získání firmy Gilde působící v oblasti drožďárenství (Jižní Amerika, Velká Británie, export).

 

2008 : Uvedení řady XtendLife – alternativa k použití umělých konzervantů; tento nový přípravek prodlužuje trvanlivost balených pekařských výrobků
Uvedení konceptu Solubl'in - ve vodě rozpustný přípravek, který v sobě zahrnuje všechny klíčové výhody tradičních přípravků, ale v tekuté formě.
Lesaffre se stal partnerem Futurolu v rámci projektu výzkumu a vývoje druhé generace bioetanolu.

 

2009 : Akvizice německé firmy Asmussen GmbH a CoKG.

Uvedení droždí SAF-Instant® Premium High Power, které poskytuje pekařům dvě hlavní výhody: zkrácení doby kynutí, nebo snížení množství použitého droždí při zachování stávající doby kynutí.

 

2010 : Slavnostní otevření továrny na výrobu droždí a drožďových extraktů v Laibinu, Guangxi, v Číně.
Otevření továrny na výrobu extraktů z droždí ve městě Cedar Rapids (Iowa ), v USA.

 

2011 : Uvedení nové probiotické kultury určené pro lidi, kteří trpí střevními potížemi - Lynside Pro Gi+.
Akvizice závodu na výrobu droždí v Rusku.

 

2012 : Uvedení Kastalia levain - autentický živý tekutý kvas s dobou použitelnosti až 12 týdnů.
Uvedení doplňku stravy ve formě kapslí - Ibsium ©.
Nákup aktiv společnosti Alltech, evropského výrobce pekařského droždí.

 

2013 : Skupina Lesaffre oslavila své 160. výročí.
Po 40 letech průmyslové výroby, instantní sušené droždí Saf-Instant stále představuje referenční měřítko na globálním trhu droždí.
Uvedení ViniLiquid - konceptu 3v1, vyvinutého společností Springer Vinařstv© ve spojení s Vivelys a INRA v Montpellier (Francie) .