Pekaři a cukráři 

Novinky

Tlač - + Poslať priateľovi

Zpravodaj pekařského centra




Mnozí z Vás jistě vědí, že v sídle společnosti Lesaffre Česko se nachází Pekařské centrum, ve kterém probíhají několikrát ročně odborné pekařské semináře. Ale co zůstává zrakům našich obchodních partnerům ukryto, je každodenní činnost našeho Pekařského centra. V této rubrice Vás bude Jan Pavlů, technolog pekařského centra Lesaffre Česko a.s., pravidelně informovat o všem, co se zde děje.




V měsíci lednu jsem se zaměřil na výrobky nově vyvinuté produktové řady StarBake.

Jedná se o jedinečnou směs 3v1, která obsahuje sušené droždí, zlepšující přípravek a chuťové látky. Je určena speciálně pro hotely, restaurace a cateringové společnosti. Příprava pečiva ze směsí StarBake je velmi jednoduchá a variabilita hotových produktů je opravdu široká. Zde vidím veliký potenciál zejména pro hotelové řetězce, které se tímto odliší od konkurence a potěší své zákazníky lahodným a čerstvým pečivem z vlastní výroby.
Při svých testech jsem se zaměřil zejména na chlebové směsi: směs Terroir, směs Saveur, Směs Rustikální. Všechny tři zmíněné směsi se dají použít na různorodé pečivo i chléb. Proces přípravy a pečení je velmi jednoduchý. Těsto na tyto výrobky jsem zamíchal na záraz a nechal odležet. Doba zrání se lišila od typu výrobku: 30 minut chleba či klasické pečiva, 60 minut francouzská bageta a až 120 minut ciabatta a foccacia. Následující postup byl již standartní jak jej známe u těchto produktů. Klasické pečivo,chléb a bagety jsem po natvarování nechal nakynout a potom pekl v sázecí peci. Ciabatta a foccacia se po vytvarování sázely rovnou do pece.

Pro výrobu sladkého pečiva jsem nejvíce docenil směs na jemné pečivo. Výrobky byly chutné a při výrobě jsem nenarazil na zásadní nedostatek. I když  jsem zkoušel různé tvary, sladké variace posypů či přídavků přímo do těsta (rozinky, čokofloky, skořicový cukr), výsledek byl vždy vyvážený.

Produktová řada StarBake byla veřejně představena na letošním Mezinárodním gastronomickém veletrhu DANUBIUS 2012 v Bratislavě. Vzhledem k tomu, že výrobky vyrobené ze směsí StarBake jsou vhodné k zamrazení i zachlazení, nebyl problém přímo na místě ochutnat čerstvě dopečené produkty, nachystané a zamrazené den předem.

 


Dátum: 19.02.2012

« zpět na seznam článků