Výrobky 

Zlepšujíci přípravky

Tlač - + Poslať priateľovi

Co jsou zlepšující přípravky

V souvislosti se svou základní aktivitou – droždím a pekařskou fermentací – se skupina Lesaffre rozhodla věnovat se také vývoji specifických pekařských přípravků, které nacházejí své uplatnění v pekárnách a odpovídají individuálním potřebám pekařů při jejich práci s těstem.

V současné době se skupina Lesaffre řadí mezi přední výrobce zlepšujících přípravků na světě a disponuje moderním technologickým kapitálem.

Protože výroba kvalitního a výkonného přípravku je odbornou záležitostí, je složení zlepšujících přípravků sestavováno a testováno s ohledem na kvalitu mouk, rozdílnost výrobních postupů, používání různých pracovních nástrojů a povahu budoucích pekařských výrobků. Základní snahou skupiny Lesaffre je adaptovat své zlepšující přípravky na konkrétní požadavky trhů v jednotlivých zemích. Důkazem toho je i výrobková řada zlepšujících přípravků Magimix vyvinutá speciálně pro český trh.

Složení zlepšujících přípravků je kombinací 5 vzájemně sladěných a doplňujících se složek:

  • okysličovadel (kyselina askorbová atd.) posilujících lepek pro získání optimální tvarové stability,
  • enzymů (amyláza atd.) umožňujících zpracování složitých cukrů pro výživu kvasinek a zlepšujících barvu kůrky
  • emulgátorů (lecitin, monoglyceridy atd.) zlepšujících strukturu lepku s cílem zvýšit schopnost zadržování plynů
  • reduktantů (deaktivované droždí aj.) umožňujících získat bohatší strukturu lepku při procesu mísení
  • složek se speciálními účinky (sojová mouka, slad, atd.)

Zlepšující přípravek poskytuje pekaři stabilitu a jistotu. Účinky komplexního zlepšujícího přípravku se projevují v:

  • stabilizaci technologického procesu Používání zlepšujícího přípravku umožňuje dosáhnout vynikajících výsledků i při proměnlivé kvalitě mouky.
  • zlepšení vlastností těsta Těsto lépe snáší strojní zpracování, zlepšuje se jeho tvarovatelnost a schopnost zadržovat plyny. Snižuje se riziko překynutí.
  • aktivaci procesu kvašení Po přidání zlepšujícího přípravku se urychluje činnost kvasinek.
  • optimalizaci procesu pečení Zlepšující přípravek zajišťuje velký objem těsta při pečení.


Proč používat zlepšující přípravky Magimix?

Na počátku svého vzniku měly zlepšující přípravky v pekárenství spíše univerzální použití. Vývoj trhu a požadavky nových pekařských technologií přispěly k tomu, že současné principy při sestavování zlepšujících přípravků jsou stále náročnější.

Tyto principy se přizpůsobují okolnostem, které se stávají den ode dne důležitějšími a mezi které patří kvalita mouk, výrobní postupy a technologické vybavení pekáren. Pouze při jejich dodržení je možné vyvinout specifický zlepšující přípravek, který je adaptován na konkrétní podmínky pekárny a dosáhnout tak podle potřeb pekařů:

  • rychlejšího kynutí těsta,
  • lepší zpracovatelnosti těsta,
  • zvýšení výkonu.

Pekařské výrobky s použitím zlepšujících přípravků ocení koneční spotřebitelé hned z několika důvodů : objem pečiva, vzhled a barva střídy, zbarvení kůrky, trvanlivost a samozřejmě chuť.

Výrobková řada zlepšujících přípravků skupiny Lesaffre představuje pro své zákazníky hned několik výhod: fyziologické (usnadňuje výrobu), konzervační (prodlužuje čerstvost konečných výrobků) a smyslové (rozvíjí vůni a aroma konečných výrobků).